18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Řepné karbanátky s kapustou

Název Množství a jednotka
červená řepa 1 kg
kapusta 1/2 ks
vejce 1 ks
česnek 4 - 5 stroužků
kurkuma 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 45 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Tyhle řepné karbanátky byly vlastně pokus - inspiroval mne článek na idnes o dvou ruských kočkách, co vlastní kavárnu a podávají tam prý vynikající řepné placičky s kapustou. Navnadilly mě, ale... nikde, ani na žádném ruském serveru jsem žádné takové ani podobné nenašla, tak jsem to udělala po svém, a výsledek byl opravdu fantastický. Nikdo, kdo neviděl přípravu, nepoznal, z čeho že ty karbanátky jsou, všem, i chronickým odmítačům řepy moc chutnaly. Jejich výrazy po zjištění, co spořádali, byly úsměvné :-).
P.S. Pokud by se tady objevil nějaký hodný ruštinář, který by měl chuť se podívat, jestli něco takového na ruských webech existuje, bylo by to fajn, já jsem přece jen už s ruštinou dost na štíru :-) - a možná jsem jen blbě hledala :).



Postup
Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme rovněž v osolené vodě doměkka. Doba vaření řepy je cca 2 1/2 - 3 hodiny, kapusta je uvařená tak za půl hodiny. Uvařenou vychladlou řepu nastrouháme na jemném struhadle a slijeme puštěnou šťávu. Uvařenou kapustu scedíme a rozmixujeme. Ve větší míse smícháme nastrouhanou řepu, kapustu, přidáme vejce, 4 větší stroužky prolisovaného česneku, lžičku kurkumy, vrchovatou lžičku sušené šalvěje, osolíme, opepříme a zahustíme jemnými ovesnými vločkami (asi 5 lžic) a kukuřičnou moukou tak, aby šly tvořit placičky. Místo kukuřičné mouky je možno zahustit strouhankou nebo hladkou moukou. Promícháme, navlhčenýma rukama tvoříme placičky, obalíme ve strouhance a pomalu smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory.

Tip:
Pro zdravější variantu je možno udělat placičky jen s ovesnými (pohankovými, ječnými apod) vločkami, rýžovou nebo kukuřičnou moukou a upéct je v troubě.
Já jsem moc nešetřila se solí, řepa snese více soli, než je obvyklé. Ochutnávám, vyrobím (osmažím) vzorek, případně dosolím a dočesnekuju.


Další fotografie
 


RECEPTY

Stříkané sněhové rohlíčky

Postup: Bílky s krupicovým cukrem ušleháme nad parou, odstavíme, lehce vmícháme mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Boloňské špagety

Postup: Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, vhodíme do něj utřené 4 stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Česnekačka

Postup: Uzené maso nebo pěknou anglickou nakrájíme na kostičky a na trošce sádla... zobrazit recept

RECEPTY

Kořeněné koláčky

Postup: V misce smícháme všechno suché - 100g mletých ořechů, 100g hladké mouky, 1... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...